Mitä on faskiamanipulaatio?

Kyseessä on tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin kehitetty hoitomuoto, jossa keskitytään faskiaan eli kehon kalvorakenteeseen, pääosin lihaksia ympäröivään syvään faskiaan.  Viimeisten vuosien aikana tieteellisissä tutkimuksissa on selvitetty että noin 30% lihassoluista kiinnittyy faskiaan ja loput 70% jänteen kautta luuhun. Faskia on siis merkittävä rakenne ihmisen toiminnalle ja liikkumiselle, sillä 1/3 lihaksen tuottamasta voimasta välittyy faskian kautta.

Toinen ja ehkä vielä tärkeämpi havainto on tutkimustyössä selvitetty faskian sisältämien reseptorien määrä. Liikettä ja asentoa aistivia soluja on faskiassa huomattavasti enemmän verrattuna lihakseen, jänteeseen tai nivelsiteisiin. Tämä puolestaan tarkoittaa että faskialla on merkittävä rooli liikkeen kontrollissa ja siten se on mukana kaikissa liikkeissä riipumatta siitä tekeekö faskian alla oleva lihas työtä liikkeen aikaansaamiseksi. 

Faskiamanipulaatio perustuu faskian toiminnan normalisointiin, mikä johtaa normaaliin liikkeeseen ja sitä kautta ylikuormittunut/kipeytynyt rakenne paranee. Osa hoidettavista pisteistä saattaa sijaita melko kaukana itse kipuilevasta alueesta. Esimerkiksi akilesjänteen kivussa hoidettavia pisteitä saattaa olla selässä, pakarassa ja polven seudulla.

Faskia manipulaatiosta on hyötyä mm.
  • Voidaan käyttää kaikissa tuki- ja liikuntaelinten ongelmissa
  • Pitkittynyt tilanne mikä ei tunnu paranevan ”normaalissa” ajassa
  • Vaivaa on, mutta mitään selittävää ei lukuisista tutkimuksista ja hoidoista huolimatta ole saatu selville
  • Vammojen ja leikkausten jälkitilat, jopa pitkä aika sitten tapahtuneet
  • Eri puolella kehoa ilman ”syytä” esiintyvät/katoavat kiputilat

Faskia Manipulaatio® sisäelinten toiminnallisiin oireisiin – FMID

Faskiamanipulaatiolla voidaan vaikuttaa välillisesti sisäelinten toimitaan syvien faskioiden (sidekudoskalvojen) kautta. Hoidettavat pisteet ovat samoja kuin faskiamanipulaatiossa (FM) tuki- ja liikuntaelinten oireita hoidettaessa. Lisäksi tarvittaessa käytetään pinnallisen faskian käsittelyä.

Hoito vaikuttaa vähentämällä jännitystä sisäelinten ympärillä olevissa sidekudoskalvoissa. Merkittävin vaikutus saadaan autonomisen hermoston kautta. Asiaa on vaikea selostaa lyhyesti, mutta pinnalisen- ja syvän faskian läheisyydessä on huomattava määrä vapaita hermopäätteitä(osa autonomisia). Koska sisäelimet saavat hermotuksensa samasta järjestelmästä (autonominen hermo) toimintahäiriö pintakudoksissa vaikuttaa myös sisäelinten toimintaan. Hoidon tavoitteena on parantaa/normalisoida kehon faskiajärjestelmän toiminta, ei siis hoitaa yksittäistä oiretta tai elintä.

Sisäelinten oireissa pitää aina ensin käydä lääkärin vastaanotolla poissulkemassa mahdolliset sairaudet. Sisäelinten sairaus ei ole este FMID hoidolle, mutta asia pitää ensin selvittää. Itse sairautta ei voi parantaa, mutta monesti oireilua voi lievittää. 

Mihin vaivoihin FMID voi auttaa?

Lähes kaikkiin sisäelinoireisiin, jotka eivät johdu sairaudesta.

  • Huimaus, päänsärky
  • Äänen käheys, yskä, palantunne kurkussa,
  • Vatsa vaivat: ummetus, hitaasti/harvoin toimiva suoli, mahan turvotus, herkistyminen jollekin ruoka-aineelle ilman varsinaista allergiaa
  • Kuukautiskiertoon liittyvät häiriöt kuten kivuliaat tai pitkittyneet epäsäännölliset kuukautiset
  • Virtsaamiseen liittyvät ongelmat: tiheä virtsaamisen tarve, jäännösvirtsa, toistuvat tulehdukset
  • Lantion pohjan häiriöt ja kiputilat. Sukuelinten alueen kiputilat.
  • Kivulias selluliitti/rasvan kertyminen pienelle alueelle (esim lonkka kipeä ei voi maata kyljellä)

Mitä hoidossa tapahtuu?

Alkuhaastattelussa selvitetään vaivojen historiaa ja nykytilaa. Lähestyminen on aina kokonaisvaltainen ja oireen syy on monesti eri kohdassa kuin tuntuva oire. Myös jo parantuneilla merkittävillä sairauksilla ja oireilla on merkitystä hoidon suunnittelussa. Liiketesteillä kerätään tietoa mitkä alueet kehossa toimivat poikkeavasti. Itse hoitaminen kohdistetaan pisteisiin, joissa faskian toimita on muuttunut. Käsittely tuntuu epämiellyttävältä ja aiheuttaa hieman kipua. Hoidettava voi kuitenkin missä tahansa vaiheessa kertoa mikäli hoito tuntuu liian epämukavalta ja eri keinoilla saadaan kyllä pisteet hoidettua.

Hoidon jälkeen pisteissä tuntuu kosketusarkuutta muutaman päivän ajan, tämä liittyy normaaliin kehon paranemisreaktioon ja loppuu 2-4 päivän kuluessa. Oire yleensä lievittyy jo ensimmäisen 1-2 hoitokerran jälkeen, mutta pitkäaikaisissa kiputiloissa vaaditaan usein 3-5 hoitokertaa. Hoito on aina yksilöllinen ja sen vuoksi tarkkaa arviota on mahdoton antaa etukäteen.

Valmistautuminen hoitoon

Historia tiedoilla on olennainen merkitys hoitoa suunniteltaessa, joten ennen vastaanotolle tuloa kannattaa varautua vastaamaan seuraaviin kysymyksiin ja kirjoittaa vastaukset vaikka valmiiksi paperille.

  • Nyt tuntuvat oireet? Kerro kaikki tällä hetkellä tuntuvat oireet, vaikka joku oire saattaisi tuntua vähäpätöiseltä.
  • Aikaisemmat pidempään kestäneet, mutta nyt oireettomat vaivat. Milloin oireita oli?
  • Tehdyt leikkaukset, koska suorittu?
  • Murtumat, missä ja koska (vuosi)?
  • Tapaturmat, mikä koska(vuosi)?
  • Sisäelinten oireet ja sairaudet? Esim. Närästys, palantunne kurkussa, mahan turvotus, ummetus tai ripuli, kuukautiskivut/epäsäännöllisyys, peräpukamat, korkea verenpaine, kilpirauhasen häiriöt, astma/hengenahdistus, allergiat, toistuvat tulehdukset (poskiontelo, virtsatie)

Hoidon jälkeisinä päivinä ei saa harrastaa voimakasta tai koordinaatiota vaativaa liikuntaa, kilpaurheilusta on suositeltavaa pitää viikon tauko. Kevyttä liikuntaa voi ja on suositeltavaa harrastaa hoidon jälkeen. Tämä kannattaa huomioida aikaa varatessa.

Varaa aika

Ajanvaraukset hoituvat helpoiten nettijanavarauksen kautta. Mikäli haluat varata ajan puhelimitse soita numeroon 0400-733175. Hoitojen aikana en voi vastata puhelimeen, mutta voit jättää soittopyynnön, niin soittelen tauolla takaisin.